Toet toet! Türkiye! Türkiye! Toet toet!

869

In de rest van het land was het feest, toen Nederland afgelopen maandagavond Italië van de mat geveegd had. In Rotterdam bleef het behoorlijk rustig. Langs mijn raam fietsten een paar luidruchtige studenten, maar dat was het wel zo’n beetje.

Gisteravond won Turkije in blessuretijd van Zwitserland en brak de hel los. Binnen de kortste keren stond het Hofplein vol met toeterende auto’s en de fontein vol met dolzinnige turken. Tot diep in de nacht scheurden de turktifosi op en neer over Weena en Coolsingel om hun vreugde te uiten. Toen ik er iets na elven langs fietste had de politie (de ME stond klaar) nog niet hoeven ingrijpen.

Wat mij opviel was de grote hoeveelheid vrouwen onder de fans. Ik zag zelfs vrouwen van middelbare leeftijd met een hoofddoek en brede grijns op het gezicht. Misschien ook daarom komt een kudde Turkse voetbalsupporters minder bedreigend over dan een groep Feyenoordfans. Zondag allicht een reprise, als Turkije zich tegen Tsjechië kan plaatsen voor de kwartfinales.