De Eiffeltoren van Dalat

900

Overal waar kolonialen in hete landden neerstreken, zochten ze een koele plek op om hun buitenhuizen te bouwen. De Nederlanders bouwden Bogor in de bergen boven Batavia, de Britten Simla bij Delhi en de Fransen Dalat ten noordoosten van Saigon. Daar zit ik nu, nadat ik mijn tussenstop in verkeersnachtmerrie Saigon zo kort mogelijk heb gehouden.

Een ander trekje van de kolonialen is dat ze hun buitenplaatsen graag op thuis wilden doen lijken. Simla is een bizarre kopie van een Brits dorp aan de voet van de Himalaya. Wie Dalat binnenrijdt, komt langs een kopie van de Eiffeltoren. Net als Simla is Dalat tegenwoordig vooral populair als vakantieoord bij de middenklasse uit eigen land.

Dalat zit dus tot de nok toe vol met hotels en alle idyllische meertjes in de omgeving zijn omgebouwd tot amusementspark, liefst met asfaltbaan langs het water, zodat je er op je motor langs kunt rijden. Gelukkig zijn er ook dingen die de Kinh (met tachtig procent de grootste bevolkingsgroep van Vietnam) en Chinezen (sterk oververtegenwoordigd in de middenklasse) niet leuk vinden om te doen.

Zoals het beklimmen van de hoogste berg in de omgeving. Mijn gids was dan ook een Lat, een kleine etnische minderheid die hier in de bergen woont. Hij leidde me naar boven, sloeg met grote routine een gifslang dood en klaagde dat hij van de Kinh niet meer op apen en beren mag jagen. Niet dat er veel over zijn, maar toch.