Einde aan de rookterreur

888

Roken in cafés is de langzaamste maar ook dodelijkste vorm van uitgaansgeweld die Nederland kent. Blij dat er een einde aan gekomen is. Niet dat ik persoonlijk nou heel veel last had van de rook, maar de volstrekte vanzelfsprekendheid waarmee rokers aanspraak maakten op het recht de atmosfeer boven mijn whisky te vergiftigen, heeft me altijd hooglijk verbaasd.

Roken is namelijk ook schadelijk voor de gezondheid van je omgeving. Het is niet zo erg als iemand in elkaar slaan, maar beschaafd gedrag is het niet. Klagende rokers kunnen dan ook op weinig clementie van mij rekenen. Het verbod is niet asociaal. Dat het al die jaren heeft gemogen, dat was asociaal.

Maar je koos er toch zelf voor naar het café te gaan en je weet toch dat daar gerookt wordt? Ja zeg, wat is dat nou voor redenering? Ik weet ook dat ik het risico loop door een dronkelap in elkaar geslagen te worden, maar als het zou gebeuren zou ik toch ook niet denken: eigen schuld, had ik maar niet naar het café moeten gaan? Als iemand het voorzien heeft op mijn gezondheid, is hij degene die zijn gedrag moet veranderen, niet ik degene die uit zijn buurt moet blijven.

Her en der worden nu gebruikersruimtes ingericht. Prima idee. Van mij mogen rokers best hun eigen longen asfalteren. Maar niet zeuren dat ze niet meer bij de mijne kunnen. (zie de website van TVR voor iets groter artikel en bewegend beeld)