Essalam op losse schroeven

892

Via de krant kan heel Rotterdam meegenieten van de rel rond de Essalam-moskee in aanbouw. Dissidente gelovigen onder aanvoering van GroenLinkser Mohamed Ebrayimi eisen een accountantsrapport van het bestuur dat naar hun zeggen gekaapt is door lieden die de voornaamste geldschieter vertegenwoordigen. Er zit ook geld van de Marokkaanse gelovigen in en zij willen wel eens weten waar dat gebleven is. De bouw ligt stil, omdat de Duitse aannemer geld wil zien.

Afgelopen vrijdag was er een opstootje en vandaag meldt een van de bestuurders dat hij met de dood bedreigd is, waar Ebrayimi dan weer met verbazing op reageert. Kortom, een soap – alle reden voor het leefbare volk in de reactiekolommen van het AD/RD om zich te verkneukelen.

Maar wat mij opviel is een zinnetje helemaal achterin het verhaal over het opstootje: “De Rotterdamse wethouder Karakus is al het gedoe spuugzat en geeft het moskeebestuur nog 11 weken om de bouw af te ronden. Lukt dat niet, dan trekt hij de bouwvergunning in.”

Terwijl nog beslag op het gebouw rust en de bouwvak voor de deur staat, lijkt het mij sterk dat er de komende elf weken iets gaat gebeuren aan het kale betonskelet, dat overigens al wel in gebruik genomen is. Als Karakus het meent, heeft hij de nekslag voor de megamoskee reeds gegeven.