Rookt allen Alain Delon sigaretten

894

Elke voormalige Franse kolonie herken je aan het feit dat iedereen er met baguettes rondloopt. Het viel me meteen op toen ik vanmiddag uit Thailand de grens met Cambodja overstak. In Battambang, niet ver van de grens, zou ook de nodige koloniale architectuur te bewonderen zijn, maar dat valt nogal tegen. Een paar geveltjes, als je goed kijkt.

Van de gebouwen zijn eventuele Franse opschriften verwijderd (die je in bijvoorbeeld Laos nog kunt vinden). Gelukkig wordt mijn nostalgische oog om de haverklap geconfronteerd met reclames voor Alain Delon, een kennelijk favoriet sigarettenmerk.

Hoe dan ook, ik sta dus aan het begin van een rondreis door Zuid-Oost Azië. Bangkok heb ik alleen als springplank gebruikt, het werkelijke reizen begint hier, langs eindeloze rijstvelden en over grotendeels geasfalteerde wegen. Zo, en nu ga ik even geen baguette met hamburger eten.