Vietnam aan de niqaab

901

Zelfs in een relatief kleine plaats als Nha Trang is het verkeer een mierenhoop van scooters en motoren die alle kanten uit waaieren, met het verkeer mee, ertegenin, er dwars op. Ik beheers inmiddels de kunst om stoïcijns te gaan lopen en heb tot nu toe zonder mankeren de overkant bereikt.

Daarbij begint mij iets op te vallen, namelijk het grote aandeel vrouwen dat mondkapjes gebruikt tegen de smog. Dan heb ik het niet over dopjes over neus en mond, maar grote lappen die met elastiekjes achter de oren zitten en het hele gezicht bedekken behalve de ogen. Vooral op de scooter, maar ook gewoon op straat. Terecht, want de smog is heel erg, maar dat is ze in Rotterdam ook, weet ik als bewoner van de vieste straat van Nederland.

Maar als Hollander denk ik ook: he, dat is een niqaab. En dat brengt me op het volgende gedachtenexperiment. Wij hebben een aversie tegen gezichtsbedekkende kleding bij vrouwen. Maar als het nou tegen de smog is? Is dat dan iets waar GroenLinks juist voor zou moeten pleiten, omdat het een effectieve manier is je medelanders op milieuvervuiling te wijzen? En hoe controleren we het hoofd van een moslima die zegt mee te demonstreren?