De een zijn cultuurbrood

922

Leuk eerste dilemma voor de nog te benoemen GroenLinks cultuurwethouder Rik Grashoff: moet hij Dance Works redden? Het rijk heeft alle subsidie ingetrokken van Ton Simons’ gerenommeerde gezelschap en het adviesorgaan van de gemeente had er geen geld voor.

Einde verhaal dus, tenzij de gemeente alsnog over de brug komt, maar dat kost een miljoen euro. Vier jaar geleden sneuvelde ook al een Rotterdams dansgezelschap, dat van Piet Rogie. Anderzijds zijn er nog drie grote over: Scapino, Meekers en Conny Janssen Danst (dat zelfs meer krijgt uit de landelijke pot). Voor Rotterdam lijkt dat genoeg.

Bij het bekend worden van de landelijke podiumsubsidies zijn de druiven ook zuur voor theatergezelschap Bonheur, dat twee ton kwijtraakt. De ‘winst’ uit het Rotterdamse advies gaat daarmee verloren, maar levensbedreigend is het niet. Een aanwinst is dat het jonge gezelschap Wunderbaum ook landelijk lekker scoort. Het Huis, Hotel Modern en Onafhankelijk Toneel winnen eveneens.

Al met al voor Rotterdam geen slecht advies, denk ik. Altijd sneu voor een instelling van naam als ze verdwijnt, natuurlijk, maar voor de doorstroming van jong talent is het geen slechte zaak. En Piet Rogie heeft ook een nieuwe niche gevonden.