Hele, hele rare strips in Zone 5300

962

Zone 5300 schuwt het experiment sowieso al niet, maar de outsiderspecial van dit kwartaal zet er nog een tandje bij. Striptekenaar Serge Baeken werkte samen met de negentienjarige Kathleen Bosman, die aan een zware vorm van autisme lijdt. Het levert een bizar beeldverhaal met een girafmens in de hoofdrol.

Iets minder chaotisch, maar ook in een mix van stijlen is de stripreportage van Jeroen Janssen uit Rwanda, waar hij voor de genocide van 1994 als tekenleraar werkzaam was. Vaste tekenaar Wasco vult zijn pagina met 1000 kleine tuitels – ook daar zit je een poosje naar te kijken voor je vaststelt dat het misschien gewoon duizend poppetjes zijn zonder diepere bedoeling.

Ik zou nog veel meer kunnen zeggen, bijvoorbeeld dat ik nooit geweten heb dat Egyptische strips uit de jaren zestig me zeker vijf minuten zouden kunnen boeien, maar Zone5300 is gewoon te koop of te bestellen. Allemaal doen.