Sarah Palin, feministisch boegbeeld

944

Een filmpje op Comedy Central liet mooi de hypocrisie van republikeinen inzake feminisme zien. Maar het omgekeerde had CC natuurlijk ook kunnen maken. Toen Hillary Clinton nog kandidaat was, riep haar achterban om het hardst dat het zo belangrijk was een vrouw naar voren te schuiven, maar nu Sarah Palin er staat, heet het zo ongeveer dat ze niet telt als vrouw. Dat is natuurlijk goed nieuws. Voor zowel liberalen als conservatieven is het geslacht van de kandidaat slechts een gelegenheidsargument. Het gaat toch om de politieke inhoud.

Natuurlijk houdt Sarah Palin er over bijvoorbeeld ijsberen laten we zeggen curieuze ideeën op na. Van sommige belangrijke dingen weet ze helemaal niets. Ze is, zoals iedereen die het ver wil brengen in de politiek van Alaska, niet vies van wat vriendjespolitiek. Progressieve journalisten en comedianten maken eenvoudig gehakt van haar. Maar dat zijn allemaal geen diskwalificaties in de Amerikaanse politiek.

Integendeel, het heeft er alle schijn van dat we hier met een uiterst capabele politica van doen hebben. Sarah Palin is er als moeder met jonge kinderen in geslaagd gouverneur van een conservatieve staat te worden, op een leeftijd dat Hillary Clinton nog trouw de carrière van haar man ondersteunde (voordat ze senator werd voor een progressieve staat – kunst).

Nu is Palin kandidaat-vicepresident en ze doet moeiteloos waarvoor ze is ingehuurd: de conservatieve achterban in vervoering brengen. Van de vier (vice)presidentskandidaten is zij de enige met bestuurlijke ervaring. Vermoedelijk is ze draaikont genoeg om de scherpe randjes eraf te slijpen zodra dat opportuun is. Kijk niet raar op als Sarah Palin in 2012 de eerste vrouwelijke president van Amerika is. (gc)