Stripweek: Kampong Boy

951

Mijn bijdrage aan de stripweek: een top vijf van de beste graphic novels van dit jaar (in willekeurige volgorde). Aflevering één: ‘Kampong Boy’ van de Maleisische tekenaar LAT. De Amerikaanse uitgever heeft enkele voorbeeldpagina’s online staan.

‘Kampong boy’ beschrijft de eerste levensjaren van het jongetje MAT in een Maleisisch dorpje. Het gaat over zijn vader en moeder, zwemmen in de rivier, koranlessen, kattenkwaad uithalen en allerlei andere zaken die een gewoon Maleisisch jongetje zoal meemaakt. Weinig schokkends eigenlijk.

Omslag van Kampong Boy

LAT tekent consequent op de ooghoogte van een kind en blijft ook in de teksten bij de belevingswereld van een jongetje. Zo sluit hij aan bij de traditie van Saint-Exupéry en Sempé, ook auteurs die erin slaagden ‘kinderverhalen’ voor volwassenen te maken. Een prestatie van formaat.