Bewoners van het trailerpark

975

Als ik niet ooit nog eens met zijn dochter Danis Banks een week door Marokko gereisd had, zou ik nooit van haar vader Russell gehoord hebben, laat staan geweten dat hij in zijn thuisland als een gevierd auteur geldt. Er is wel wat van hem in het Nederlands vertaald, maar echt aangeslagen is hij niet. Daarvoor is zijn materie allicht te Amerikaans.

‘Trailerpark’ is een verzameling korte verhalen die zich afspelen in het woonwagenkamp uit de titel. Stuk voor stuk zijn het portretten van kleine krabbelaars, wie het geluk niet toelacht. Er is een dame die zoveel cavia’s fokt dat er voor haarzelf geen plek meer is in de trailer, een kleine drugs dealer, een paar gescheiden moeders die zich niet meer kunnen veroorloven, een veteraan, een verpleegster uit Boston die toevallig is blijven hangen in dit gat in New Hampshire, en zo nog een aantal weinig vreugdevolle personages.

De personages en hun treurige bedoeningen worden liefdevol in woorden gevangen door Banks, die af en toe stilistisch wat uit de bocht vliegt, maar niet in de valkuil der sentimenten trapt, iets wat sociaal realisten nogal eens overkomt. Mooi boek, maar inderdaad: heel erg Amerikaans.