Miljardair John Deuss steunt Rita Verdonk (?)

964

Het ging toch knagen: wie zit er achter het mysterieuze Pershore, dat 100.000 euro aan Rita Verdonk doneerde? Roddels genoeg: het zou Jacob Gelt Dekker zijn, of bouwbedrijf Heijmans. Ik ging voor GeenCommentaar op zoek en vond een nieuwe naam: bankier, oliehandelaar en serieel fraudeverdachte John Deuss.

Het begint met een naam: Pershore. Op 16 januari 2006 ingeschreven onder nummer c170753 in het Cypriotische handelsregister (popup alert). Helaas zijn de Cyprioten niet scheutig met eigendomsinformatie, reden waarom het eiland populair is bij mensen die graag hun geld buiten zicht van de overheid houden. Maar toch: die naam.

Pershore is een toeristisch stadje in Worcester. Daar heb je verder niets aan. De reden om zo’n naam te kiezen is dat hij Engels klinkt, maar dat hij niet in gebruik is als handelsnaam en nergens op lijkt. Bovendien is hij volkomen nietszeggend. Kortom, met zo’n naam verraad je helemaal niks over jezelf – zo weinig zelfs dat je in de verleiding zou kunnen komen om dezelfde naam meerdere keren te gebruiken.

Een tocht langs de handelsregisters van allerlei belastingparadijzen leidt naar Willemstad, Curaçao. Daar staat sinds 9 mei 1994 ingeschreven Pershore NV, een investeringsmaatschappij. Adres: Schottegatweg Oost 44. Enige directeur: Curaçao Corporation Company NV, een trustkantoor dat gevestigd is op hetzelfde adres. Sterker nog, op dat adres wemelt het van de bedrijven, zoals Motjan NV, dat onlangs nog in het nieuws was als verhuurder van het appartement van Eveline Herfkens. Ook zit hier Curaçao International Trust Company NV (Citco), de enige van het stel die een trustvergunning (pdf-alert) heeft.

De directeur van de Curaçao Corporation Company heet Denis Muys en werkt volgens zijn LinkedIn profiel bij Citco, dat het grootste administratiekantoor voor hedgefunds ter wereld is met 482 miljard dollar aan beheerd vermogen. Wie de eigenaren van Citco zijn, is niet helemaal duidelijk. Liefhebbers van nazi-samenzweringstheorieën kunnen hier terecht voor een verhaal over Citco, Hugo Chavez, George Bush en de Soros-miljarden.

Terug naar Schottegatweg Oost 44. De inschrijvingen bij de kamer van koophandel zijn allemaal even vaag, op eentje na: First Curaçao International Finance Company. Die heeft twee bestuurders: Curaçao Corporation Company en Johannes Christiaan Martinus Augustinus Maria Deuss. Althans, had twee bestuurders, want de tent werd in 1996 gesloten. De opvolger van het bedrijf was de First Curaçao International Bank (FCIB). Kennelijk houdt Deuss wel van naamherhalingen. FCIB verkeert momenteel in liquidatie. Eigenaar Deuss werd gearresteerd, maar weer vrijgelaten. Zijn gevecht met justitie duurt voort.

En zo kwam ik terecht bij VVD-groupie Cindy Schneider, die vanwege de Herfkens-zaak al wat in dit potje van bedrijven roerde. Zij heeft zich door diverse mensen laten vertellen dat Deuss inderdaad de grote man achter de Curaçao Corporation Company is, “helaas zonder bewijzen”. Het kan nog altijd zo zijn dat iemand anders via de trust van Deuss geld naar Rita sluisde of dat beide Pershores niks met elkaar te maken hebben (al zou dat wel heel erg toevallig zijn).

Ik vind echter dat de bewijslast bij Rita Verdonk ligt. De Nederlandse kiezers hebben recht te weten bij wie hun politici in het krijt staan. Zolang Rita geen beter verhaal heeft bij de Pershore gelden, ga ik ervanuit dat ze die gekregen heeft van een miljardair waar een luchtje aan zit. Dat zou ook wel passen in het rijtje. (gc)