Toch heibel over urbanpodium

969

En daar gaan de poppen alsnog aan het dansen: de exploitanten van popzaal Watt (gesubsideerd) en danceclub Hollywood (commercieel) halen hard uit naar het plan van wethouder Rik Grashoff voor een urban podium. Zij zien een concurrent die met een heel ruime subsidiebuidel in de markt gezet wordt. Hun angst is niet helemaal onbegrijpelijk.

Bij Waterfront noteert het AD/RD verbijstering. Dat doet vermoeden dat dit podium door het plan (over een paar dagen hier online) overvallen werd, wat natuurlijk niet het geval is. Er is de afgelopen weken koortsachtig overleg gevoerd en dat niet iedereen daar tevreden uit zou komen, viel te verwachten. Ook ik als voorzitter van Waterfront kijk met meer dan normale belangstelling naar de ontwikkeling.

Het plan behelst de oprichting van een nieuwe stichting die voor een periode van vier jaar zes miljoen krijgt om de Maassilo te exploiteren. Daarmee krijgt de Rotterdamse urban scene hopelijk het langverwachte thuishonk. Wat het inhoudelijke profiel wordt is nog niet duidelijk, net als de wijze van exploitatie. Wel zal samengewerkt worden met andere partijen in de stad.

Bij dat laatste ligt de sleutel. Hoe gaat dit gebeuren? De verleiding voor de nieuwe, rijke organisatie zal immers groot zijn om haar subsidie in te zetten voor oneerlijke concurrentie (betere contracten voor bands, lagere toegangsprijzen, goedkopere drankjes, grotere marketingbudgetten, hogere salarissen voor personeel, enzovoort), zeker als de bezoekcijfers tegenvallen omdat bijvoorbeeld de doelgroep toch niet zo groot is als ingeschat. Zo kan een spiraal in werking komen waarin minder kapitaalkrachtige clubs tenonder gaan.

Vooralsnog wijst echter niets in het plan erop dat hierop wordt aangestuurd – al is het risico zeker aanwezig. Het is aan de gemeente om de nieuwe organisatie heldere inhoudelijke en economische kaders mee te geven waarbinnen ze kan opereren. Onder die voorwaarde is het urban podium gewoon een nieuwe club, zoals er in de stad jaarlijks meerdere geopend worden en tenonder gaan.