Worm wil naar Lantaren/Venster

985

Worm, een van de creatiefste culturele organisaties van Rotterdam, is een lobby gestart om het pand van Lantaren/Venster in de Gouvernestraat te mogen betrekken, als het filmhuis naar de Kop van Zuid vertrekt. Worm zit nu in Delfshaven, maar moet haar monumentale pand daar verlaten.

Worm concurreert met de Rotterdamse Schouwburg, die van de Gouvernestraat een dependance wil maken voor haar productiehuis en kleinere voorstellingen, samen met dansgezelschap Danceworks. Voor de gemeente is dit de veiligste keuze, want de Schouwburg heeft een veel groter budget en administratief apparaat, dus het afbreukrisico is kleiner.

Toch denk ik dat Worm een kans maakt. Het heeft een internationale reputatie als broedplaats voor avantgardekunst en staat garant voor leven in de brouwerij. Een kleine speler met vernieuwingsdrang is een betere aanjager voor een locatie dan een grote speler die een bijgebouw nodig heeft. Kortom, die lobby zou best wel eens kunnen werken.