Buttplug en Spinoza

1026

In Amsterdam werd deze week een standbeeld van Spinoza onthuld, een massief beeld van een tot over de grenzen vermaarde filosoof dat boven de menigte uittorent. Rotterdam onthulde ook een beeld, of nou ja, zette het eindelijk in de openbare ruimte, namelijk Kabouter Buttplug.

Dit laatste is een ode aan de platte consumptiemaatschappij, al beweert de kunstenaar het tegenovergestelde. Maar hij staat er niet zelf voortdurend naast om het uit te leggen, dus moet de argeloze beschouwer het doen met hoe het eruit ziet. Een zes meter hoge kerstman met een bel en een gesmolten ijsje in zijn hand. Hij provoceert alleen als je het weet.

De twee beelden zijn een treffende illustratie van het verschil tussen beide steden, het statige Amsterdam en het platte Rotterdam. Op de kabouter komen waarschijnlijk meer toeristen af dan op Spinoza, althans zolang de zweem van controverse nog niet vervluchtigd is, maar ik hoop niet dat het zijn potentie waarmaakt een beeldmerk van de stad te worden. Ik zou hem in elk geval niet op de voorkant zetten van de brochure waarmee bedrijven naar de stad gelokt worden.