Nog maar eens over pop en urban

993

Zijn lichaamstaal verraadt het niet altijd, maar Rik Grashoff luistert als wethouder wel degelijk naar de geluiden uit het veld over het urban podium. Dat plan behelst een ‘home base’, ofwel een plek waar jonge cultuurmakers hun ding kunnen doen, en een zaal in de Maassilo. Met name op dat laatste kwam veel kritiek uit de Rotterdamse popsector, die al lijdt onder een overschot aan zaalruimte.

Afgelopen dinsdag kwam het allemaal nog eens aan de orde tijdens een debat in De Unie. Grashoff leek geen krimp te geven, maar kwam een paar dagen later wel degelijk met een aangepast plan: de zaal zal niet gebruikt worden voor concerten, maar wel voor andere ‘urban’ activiteiten, zoals modeshows en festivals. Daarmee is de angel voor de popzalen uit het plan.

In dat licht is het vreemd dat de grootste popzaal, Watt, gisteren ineens dreigde de stekker eruit te trekken, met als argument dat de Maassilo wel degelijk zware concurrentie is. De verleiding om te denken dat er iets anders aan de hand is, wordt zo wel erg groot.

Update eind van de middag: Ik heb de brief van de wethouder inmiddels gelezen en daarin staat het iets diffuser dan in het AD/RD. Er worden geen ‘popconcerten’ georganiseerd, maar wel ‘urban concerten’. De conclusie dat dit twee totaal verschillende dingen zijn, zie ik niet helemaal voor me.