Quantum of zal wel

1016

Na een onoverzichtelijke dollemansrit volgt in de nieuwe James Bond film Quantum of Solace een achtervolging op de daken van Sienna, doorsneden met beelden van een volksfeest in de straten. Als dat maar niet de hele film zo doorgaat, denk je dan, want ik zit niet te wachten op een videoclip van anderhalf uur.

Gelukkig neemt regisseur Marc Forster dan wat gas terug. Er zijn zelfs enkele dialogen, want anders valt aan het plot helemaal geen touw vast te knopen. Over het geheel genomen benadert Quantum of Solace echter de doorsnee platte actiefilm in zijn zucht naar voortdurende beweging. De komische noot, een welkome relativering van de altijd al potsierlijke complotverhalen, is helemaal uitgebannen. Om tot grootste prestaties te komen, moet James Bond, net als Amerikaanse filmsmerissen, eerst geschorst worden door zijn superieur.

Onderscheidend blijven wel de exotische locaties. Haiti en Bolivia dit maal, al werd niet echt daar gefilmd. Panama en Chili spelen de stand-in, net als Tsjechië in Casino Royale mocht doen alsof het Montenegro was. Het is niet genoeg om de boel overeind te worden. Daniel Craig is een overtuigende 007, maar zijn habitat heeft niet meer de chique van ooit.