Superieure kolder met de broertjes Coen

Naar films van Ethan en Joel Coen kun je blindelings gaan. Ook als het eigenlijk niet zo heel goede films zijn, zoals ‘Burn after reading’, vermaak je je gegarandeerd. Er zitten namelijk altijd wel hilarische scènes in waar je met plezier aan terugdenkt.

Het plot van de nieuwe film is een rommeltje. John Malkovich is een derderangs cia-agent die wegens drankmisbruik naar iets anders mag uitkijken. Zijn vrouw Tilda Swinton doet het met George Clooney. Via haar advocaat belandt een cd met Malkovich’ memoires per ongeluk bij Brad Pitt en Frances McDormand, die denken chantagemateriaal in handen te hebben. Daarna loopt het allemaal snel uit de hand.

De hele film zit vol met scènes die helemaal niks met het verhaal van doen hebben, zoals Swinton die als kinderarts een patiëntje intimideert: “Als je nu niet meewerkt, stuur ik je moeder de kamer uit en dan gaat het tussen ons tweeën”. Volstrekt overbodig in de film, maar Swinton is zo heerlijk venijnig dat je de scène toch niet had willen missen.

En zo gaat het maar door. De sterrencast heeft er overduidelijk plezier in en ook de bijrolspelers zijn lekker op dreef, met name David Rasche en J.K. Simmons die als cia-agenten moeten proberen chocola te maken van de chaos. Kortom: een aanbevelenswaardig rommeltje.