Mijn eerste motie van wantrouwen

1047

Allerlei kritiek had ik zien aankomen tijdens het debat over Watt/Waterfront gisteren in de gemeenteraad, maar deze niet. Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam wilde dat de besturen van What’s Live en Waterfront wegens slechte prestaties terzijde geschoven zouden worden, en dat de nieuwe stichting Watt een open sollicitatieprocedure zou starten voor bestuurders.

Nu draait What’s Live als een tierelier, maar in deze stichting heeft hij zich vermoedelijk niet eens verdiept (hij verwart haar met de ongerelateerde bv van Watt, die wel op de rand van faillissement staat). Waterfront draait ook goed, maar torst nog een last uit het verleden met zich mee. Hier bedoelde Molenaar waarschijnlijk: “Het college onder leiding van mijn partij heeft jullie een miljoenenbezuiniging opgelegd, vervolgens de door jullie aangedragen oplossing geblokkeerd en desondanks hebben jullie hardnekkig geweigerd failliet te gaan. Zo’n obstructie van ons beleid verdient straf. Bovendien zitten er linkse types in het bestuur en die proberen we sowieso altijd te wippen.”

Enfin, de motie werd door alle andere partijen weggestemd, want er waren ook belangrijke dingen te bespreken. Zal Waterfront erin slagen het huidige publiek vast te houden? Dat is voor de jongeren in de stad belangrijk en voor het welslagen van het businessplan van het nieuwe Watt. Een motie van de SP met die strekking werd terecht vrijwel raadsbreed aangenomen.

De VVD sprak haar zorg uit dat het nieuwe Watt subsidie zou inzetten om commerciële dance-aanbieders uit de markt te prijzen. Dat zou natuurlijk heel erg fout zijn. De subsidie is namelijk bedoeld voor de culturele activiteiten. De commerciële evenementen in Watt moeten extra geld opleveren om in de cultuur te steken, dus die gaan we niet onder de marktprijs verkopen.

Dik twee uur debatteerde de raad over het nieuwe Watt. Gestemd werd er niet, want het gesloten akkoord valt binnen de bevoegdheid van de wethouder. Maar het is wel goed te weten hoe de diverse partijen erover denken.