Rapport De Boer (1): bestuur stapt op

1037

Tot vermoedelijke teleurstelling van de aanwezige journalisten aanvaardden de Rotterdamse leden van GroenLinks gisteravond in een tamme vergadering het ontslag van het afdelingsbestuur. Dit gebeurde op advies van Wim de Boer, die de afgelopen weken de afdeling doorlichtte in de nasleep van het vertrek van wethouder Orhan Kaya.

Wie van de hoed en de rand wil weten, moet het rapport zelf (doc-alert) lezen, maar in het kort komt het erop neer dat Orhan zichzelf op het laatste moment naar voren schoof als wethouderskandidaat, dat het afdelingsbestuur daar niet akkoord mee had moeten gaan, zeker gezien de kwetsbare integratieportefeuille die GroenLinks moest invullen, en dat het bestuur onvoldoende deed met signalen dat de wethouder niet het gehoopte niveau haalde.

Omdat de bestuurders voorafgaand aan de bespreking van het rapport hun portefeuilles al ter beschikking gesteld hebben, was de angel uit het debat. Bovendien had Wim de Boer het rapport zodanig geformuleerd dat de discussie erover niet kon verzanden in een gesprek over wie op welk moment wat verkeerd deed. Na twee uur beleefd debatteren gingen we met z’n allen naar de kroeg, waar het gezellig en laat werd.