Staatsgreep in een narcostaat (2)

1055

Een paar dagen na dato is het nog altijd onduidelijk wat precies de achtergrond is van de staatsgreep in Guinee, die kwam precies een maand na de al even mistige mislukte poging in buurland Guinee-Bissau. In de afgelopen dagen schaarden meer en meer van de afgezette machthebbers zich achter de junta. Vandaag kreeg de overleden dictator Lansana Conté een staatsbegrafenis (beeld) in hoofdstad Conakry.

De junta noemt steeds de ‘territoriale integriteit’ van Guinee als reden voor de staatsgreep, maar het is onduidelijk wat daarmee bedoeld wordt. Er is namelijk helemaal geen onmin met buurlanden. Die stuurden allemaal een hoge afvaardiging naar Contés begrafenis en de president van Senegal nam zelfs het voortouw om steun voor de jonge machthebbers uit te spreken (en te suggereren dat verkiezingen wellicht wat eerder zouden kunnen plaatsvinden dan 2010). Andere landen veroordeelden de staatsgreep.

De frase ‘territoriale integriteit’ lijkt eerder een echo van oppositieleider Ba Mamadou’s beschuldiging aan Conté, dat die meer en meer op buitenlandse huurlingen steunde om zijn regime overeind te houden. De lagere rangen van zowel leger als politie hebben dit jaar gestaakt. In mei van dit jaar gingen muitende soldaten plunderend door Conakry, omdat hun lonen niet werden uitbetaald. Toen de politie een maand later staakte, kwam het tot een bloedig treffen met het leger. In november kraakte Conakry weer in zijn voegen vanwege rellen. Ineenstorting van het land was een reële optie.

De Verenigde Naties waarschuwen al langer dat drugshandel in Guinee een groter probleem dreigt te worden dan in Guinee-Bissau, dankzij corruptie op de hoogste niveaus binnen leger en politie. In september werd bijvoorbeeld zo’n beetje het complete gezag van de stad Boke opgepakt wegens betrokkenheid bij drugshandel. De arrestatie toont echter ook aan dat er nog autoriteiten bereid zijn de handel hard aan te pakken.

De bewoners van Guinee lijken wel vertrouwen in de nieuwe leiding te hebben. Nog voor kapitein Moussa Camara de touwtjes echt in handen had, werd hij door een grote menigte toegejuicht in de straten van Conakry. Oppositieleider Mamadou heeft aangegeven graag met de junta om tafel te gaan zitten. Tot nu toe lijkt het erop dat Camara en de zijnen liever met mensen praten dan ze opsluiten. Het kan een hoopvol teken zijn, al kwam Conté ook ooit aan de macht met de belofte van verbeteringen. Anderzijds begon de stevigste democratie in de regio ook ooit met een coup van een jonge officier. (gc)