VNG wil af van subprime hypotheken

1047a

Minder vermogende Nederlanders kunnen, wanneer zij een huis kopen, een hypotheekgarantie afsluiten. Als ze dan in de problemen komen en hun huis onder de prijs moet verkopen, staat de overheid garant dat zij niet met een restschuld blijven zitten. Kortom, een sympathieke maatregel om het risico van huizenbezit te verlagen, maar het garantiefonds bevat dus wel de kwetsbaarste hypotheken. Subprime, noemen ze dat elders.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), een bekende beleggersclub, weet al sinds enkele jaren dat de Nederlandse huizenprijzen nogal fors stijgen. Dat gaat natuurlijk een keer mis en dan is het niet denkbeeldig dat er onvoldoende in het potje zit. In dat geval zijn rijk en gemeenten de klos. Dus wil de VNG nu uit het garantiefonds stappen.

Fijne timing, erkent de VNG, maar ja, je moet als lokale overheden nu eenmaal je financiële risico’s goed managen. Tja, zo kun je er ook tegenaan kijken. Van een afstandje lijkt het verdacht echter veel op een verzekeraar die probeert weg te lopen op het moment dat er dreigt te moeten worden uitbetaald – en het is sowieso een gevalletje vestzak-broekzak, want het gemeentefonds wordt weer uit de rijksbelastingen gevuld.

Nettoresultaat: onnodige paniekzaaierij door de VNG. (gc)