Volkskrant naait koningshuis een oor aan

1085

Prinses zet geld weg in belastingparadijs, kopte de Volkskrant vanochtend. Dat dit bericht niet onmiddellijk via het ANP op andere nieuwssites opdook, zegt al wat over de waarde ervan. Collega-journalisten zien namelijk meteen dat hier met een stukje tendentieuze verslaggeving de verjaardag van de vorstin gevierd wordt.

Zo moet het ongeveer gegaan zijn: een secretaresse van advocaat Nijnens heeft zich aan de bar tegenover een persrat laten ontglippen dat de baas met iets fiscaals bezig was voor prinses Christina. De journalist rook een schandaaltje en toog naar de Kamer van Koophandel, waar hij een document bemachtigde (bravo!), waaruit bleek dat een trust in belastingparadijs Guernsey beheerd werd vanuit paleis Noordeinde. Koningshuis ontduikt belastingen!

Flux een verontwaardigd stukje getikt en ter commentaar voorgelegd aan de Rijksvoorlichtingsdienst, die keihard terugsloeg door te melden dat de hele constructie is goedgekeurd door belastingdiensten in Nederland en Engeland. Fiscaal niks aan de hand dus, maar wel een fijn stukje onderzoeksjournalistiek naar de ratsmodee geholpen. Geen nood echter, want als je er een suggestieve kop boven zet, de ogenschijnlijk belastende feiten vooraan in het stukje zet en de uitleg van de RVD aan het eind, dan is er altijd wel een PvdA’er die erin trapt. (gc)