Geen Rocky VII

1103

‘The Wrestler’ is geen doorsnee sportfilm, waarin de held na de nodige moeilijkheden tegen alle verwachtingen in toch kampioen wordt. Randy the Ram is een verlopen kampioen – een rol waar Mickey Rourke waarschijnlijk een Oscar voor gaat krijgen – die financieel en emotioneel nauwelijks het hoofd boven water kan houden.

Buiten enkele onsmakelijke worstelscènes is ‘The Wrestler’ een ingetogen film, met heel veel gevoel voor detail. Zo heeft Randy aan het begin van de film nog geld om zijn haar te laten blonderen en onder de zonnebank te kruipen, maar moet hij later zijn toevlucht nemen tot tubetjes. De mooiste en tegelijk treurigste scène is het moment waarop Randy, met hygiënisch haarnetje, voor het eerst de vleeswarenafdeling betreedt van de supermarkt waar hij werkt.

Maar genoeg over de sterke prestatie van Rourke. In alle recensies onderbelicht blijft de mooie rol van Oscarwinnares Marisa Tomei als stripper op leeftijd Cassidy, bij wie Randy hulp zoekt om de verstoorde relatie met zijn dochter vlot te trekken. Als regisseur Darren Aronofsky de rol van Cassidy iets verder had uitgediept, had ‘The wrestler’ in de buurt van ‘Million dollar baby’ kunnen komen.