Kombrink naar Lantaren/Venster

1094

De nieuwe voorzitter van theater/bioscoop Lantaren/Venster heet Hans Kombrink, de ex-wethouder die erom bekend stond dat hij meer dossierkennis bezat dan de hele gemeenteraad en de helft van het ambtenarenapparaat bij elkaar, en die kennis gebruikte om zijn wil er met kracht door te douwen (en die mij is opgevolgd als voorzitter van Passionate). Kortom, een zwaargewicht die ze wel kunnen gebruiken om de puinhoop bij L/V opzij te bulldozeren.

Eventjes recapituleren: de verhuizing van L/V naar de Wilhelminapier, om daar de woontoren New Orleans op te leuken, is een ideetje van het vorige college, onder leiding van Leefbaar Rotterdam (dat nu doet alsof zijn neus bloedt). Cultureel Rotterdam was daar van meet af aan tegen: omdat ook Cinerama op de verdwijnlijst staat, dreigt alleen Pathé in de binnenstad over te blijven. Een reddingspoging onder aanvoering van IFFR-directeur Sandra den Hamer mocht niet baten. Er moest per se een grote bioscoop op de Wilhelminapier komen.

Op dat moment rommelde het al bij L/V. De populairdere films waren verspeeld aan Cinerama en de poging het inkomstenverlies te dekken door meer muziek te programmeren mislukte. Het verloop onder het personeel was hoog. Degenen die bleven hadden steeds minder fiducie in de leiding. De directeur werd ontslagen, iemand van het bestuur nam het over (dom! dom! dom! nooit doen!) en de subsidie dreigde ingetrokken te worden. Van het personeel mocht de stekker eruit.

Maar goed, inmiddels is New Orleans bijna af, dus men moet door, ook met enorme kostenoverschrijdingen. En doordouwen, dat kun je aan Hans Kombrink wel toevertrouwen.