Afrika betaalt (weer eens) voor de crisis

1118

Volgens een nieuw rapport van de Wereldbank (.pdf) betalen arme landen een relatief zware tol voor de kredietcrisis. Dat komt niet alleen omdat ze moeilijker aan kredieten en investeringen komen. Ze lijden ook onder indirecte gevolgen, zoals instorten van prijzen voor grondstoffen (waar ze sowieso een schijntje voor krijgen) en het opdrogen van geldstromen die in het buitenland werkzame landgenoten naar huis sturen. En dan wordt er in rijke landen ook nog eens gepleit voor bezuinigen op ontwikkelingshulp.

Het heeft allemaal effect op het linkerrijtje van het jaarlijkse huishoudboekje van de arme wereld (.pdf):

Kapitaalstromen in (miljarden dollar) Kapitaalstromen uit (miljarden dollar)
Ontwikkelingshulp: 84 Kapitaalvlucht: 619
Investeringen vanuit westen: 226 Winst terug naar westen: 130
Nieuwe leningen: 380 Aflossing bestaande leningen: 456
Geldzendingen van expats: 167
Totaal: 857 Totaal: 1205

De netto kapitaalstroom van ontwikkelinglanden naar het westen was in de periode 2002-2006 jaarlijks gemiddeld zo’n 350 miljard dollar en dat gat zal groter worden als gevolg van de kredietcrisis. De Wereldbank schat dat de derde wereld misschien wel 700 miljard tekort gaat komen dit jaar. Slechts een kwart van de ontwikkelingslanden (zoals India en Brazilië) is in staat zelf maatregelen te nemen om kapitaal te verwerven, zoals ook westerse landen dat doen om hun banken en industrie te redden.

Eén vraag stelt de Wereldbank niet: als we dan toch met vele miljarden tegelijk de financiële sector aan het saneren zijn, waarom nemen we de schulden van de ontwikkelingslanden niet mee? Waarschijnlijk dacht de bank dat dit toch aan dovemansoren gericht zou zijn. Waar derde-wereldlanden die in de problemen zitten doorgaans te horen krijgen dat ze hun economie moeten opengooien, grijpen de rijke landen massaal naar protectionistische maatregelen. (gc)