Curieuze manoeuvre VVD Rotterdam (2)

1160

Spoeddebat – as we speak – in de gemeenteraad over het vertrek van de VVD uit de coalitie. Fractievoorzitter Jerry van der Waarde legt uit dat zijn partij principieel voor de vrijheid heeft gekozen: “Wij staan voor de vrijheid om homoseksueel te zijn en om afstand van religie te nemen. Ramadan houdt moslims weg van de vrijheid. Een jonge moslim op het pad naar de vrijheid mag geen door de gemeente betaalde imam tegenkomen die hem tegenhoudt.”

Nou, dat is duidelijk. De VVD staat voor de vrijheid om een liberaal te zijn, maar niet om een orthodoxe moslim te zijn. Het doel van overheidsbeleid moet zijn om van iedereen een liberaal te maken. Mijn definitie van liberaal is het niet. Maar goed, dat onderdeel van de VVD-ideologie is in Rotterdam nooit erg sterk vertegenwoordigd geweest.

Na de verklaring uit Peter van Heemst zijn woede over de draai van de VVD. Mooie bijdrage van Marco Pastors, die liever had gezien dat de VVD alsnog Ramadan had weggestuurd in plaats van op te stappen uit de coalitie. Dus doet Leefbaar Rotterdam het maar, met een beroep op de raadsleden om vooral vrij te stemmen (waarbij alsnog wat stemmingmakerij jegens Ramadan aan zijn mond ontsnapt).

CDA snapt de VVD niet. SP ziet verlinksing van het college en is daar niet rouwig over. GroenLinks: verbazing, vooral omdat de VVD tot nu steeds instemde met Ramadan en er geen nieuwe feiten waren. CU: dat ik de VVD niet snap, vooruit, maar het lijkt erop dat de VVD zichzelf niet snapt, zo vaak veranderde ze van mening. D66: als de VVD dan zo voor vrouwen en homo’s is, waarom heeft ze zich daar de afgelopen tijd dan zo weinig hard voor gemaakt?

Jerry van der Waarde probeert uitleg te geven over de zigzagkoers, maar slaagt daar niet zo heel goed in. Dan komt de boel goed op gang. Er wordt vrijelijk geciteerd uit het coalitieoverleg, waaruit nog meer gedraai van de VVD naar voren komt. Van der Waarde geeft toe dat zijn partij niet zo handig gemanoeuvreerd heeft. Pastors wrijft even wat zout in de wond. De emoties lopen naar de pauze toe aardig op.

We gaan weer verder, met veel herhaling van zetten. Pastors blijft boos op GroenLinks, dat ondemocratisch te werk zou zijn gegaan, want druk uitgeoefend om Ramadan te behouden. Zijn eis: moslims moeten afstand nemen van de koran en dat is de inzet van de herindiening van de motie om Ramadan te ontslaan.

Remco Oosterhof van de CU meldt het curieus te vinden dat de PvdA het wel laakbaar vindt dat er uit fractieberaden geklapt wordt, maar wel vrijelijk uit een coalitieberaad. En hij wil weten: als de motie wordt aangenomen, trekt GroenLinks zich dan terug uit de coalitie? Daar krijgt hij geen antwoord op en daar is hij niet blij mee. We gaan stemmen, hoofdelijk. En daar is de uitslag: 19 voor, 24 tegen. Ramadan blijft. Einde vergadering.