De aow kan nog flexibeler

1149

Kijk, dat is nou eens een fraai plan in de beste traditie van constructief oppositievoeren: GroenLinks wil een flexibele aow-leeftijd. Als je veertig jaar gewerkt hebt, mag je met pensioen. In de praktijk betekent dit dat mensen in zware beroepen, die doorgaans eerder beginnen met werken, ook eerder met pensioen kunnen dan mensen die eerst een poos studeren en dan pas substantieel geld gaan verdienen (en premie betalen).

Wat ik mij afvraag: waarom zou je niet ook de premieleeftijd verlagen? Nu begin je op je 23ste premie te betalen en kun je in het GroenLinks-voorstel dus vanaf je 63ste aow ontvangen. Het zou een verdere tegemoetkoming aan zware beroepen zijn als die leeftijd verlaagd werd, terwijl langstudeerders ter compensatie daarvan best nog wat langer kunnen doorwerken. Het rekensommetje met 22 en 68 jaar als grenswaarden zou ik best wel eens willen zien, om te beginnen.