Inzet van Thais-Cambodjaans conflict verhoogd

1137

De spanningen tussen Thailand en Cambodja rond een tempel in het grensgebied zijn gisteren opgelaaid in de vorm van zware vuurgevechten. Er wordt alweer gedaan alsof er weinig aan de hand is, maar ondertussen smeult het conflict lekker voort, omdat het bruikbaar is in de interne politiek van beide landen, en blijft het risico van een echte oorlog niet ondenkbeeldig.

De Preah Vinear tempel is al vele decennia een twistpunt tussen beide landen, maar het kwam op scherp te staan toen de vorige Thaise regering onder leiding van een stroman van toen al ex-premier Thaksin Shinawatra toestemde dat hij op de werelderfgoedlijst van Unesco kwam te staan. De oppositie verweet Thaksin een gebrek aan patriottisme en organiseerde grote demonstraties bij de tempel, die na verloop van tijd oversloegen naar Bangkok en Thaksins partij verdreven. De Cambodjaanse regering zat met verkiezingen en kon de patriottische trom lekker roeren om die te winnen.

Ondertussen regisseert Thaksin massale demonstraties in Thailand om de macht te heroveren. In Thaise regeringskringen gaat ondertussen het verhaal dat de voormalige premier gesignaleerd is in Cambodja. Of dat verhaal nu waar is of niet, de suggestie dat Thaksin buitenlandse militaire macht aanspreekt om zijn positie te heroveren is nu een onderdeel geworden van het interne Thaise conflict. Dat maakt de lont in het kruitvat van Preah Vinear nog weer wat groter. (gc)