Moeten we alle monumenten afbreken?

1140

Gisteren gaf ik een kleine mediaworkshop voor de ethici van 3TU Ethics, het samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten. Hun homepage is nu nogal statisch en ik beval ze aan om er een weblog te starten. Er staat namelijk altijd wel iets in de krant dat de ethische kanten van de technologie raakt.

De aardbeving in Italië, bijvoorbeeld, geeft bijvoorbeeld aanleiding tot discussies over versteviging van gebouwen. We weten dat er in de nabije toekomst opnieuw veel doden zullen vallen door instortende monumenten. Is het dan beter om ze te sluiten of af te breken, of wegen die doden op tegen de waarde van (genieten van) cultuurhistorisch erfgoed?

Het was leuk om te zien hoe de scepsis al snel omsloeg in enthousiasme. Bedachtzame wetenschappers denken liever wat langer na voor ze een mening geven. Een blog is daarentegen nogal een vluchtige boodschapper. Maar zeker ethici zien het als hun plicht om bij te dragen aan het maatschappelijke debat. Dat betekent ook dat je je soms naar het tempo en de aard van dat debat moet voegen.

Vandaag keek ik weer eens naar het nieuws met een speciaal oog voor technisch ethische onderwerpen om over te bloggen. Bijna-revolutie in Moldavië door Twitter, las ik, en huistelefoon simpel af te luisteren. Genoeg om over te schrijven dus.