Noord Cyprus gaat stapje terug doen

1151

Het heeft er alle schijn van dat de Nationale Eenheidspartij de parlementsverkiezingen van zondag in Noord Cyprus gaat winnen. Die nationalistische partij kiest voor een hardere lijn inzake de hereniging met het zuiden van het eiland dan de huidige regering en president. En dat terwijl de zuidelijken sinds vorig jaar eindelijk een president hebben die serieus werk wil maken van hereniging van het eiland dat sinds 1974 in tweeën is gedeeld.

Bij het referendum over de hereniging in 2004 stemde het Turkse noorden in meerderheid voor, maar het Griekse zuiden tegen. Lidmaatschap van de EU was een belangrijk lokkertje, maar de Grieken wisten dat zij sowieso binnen waren. Zowel Europa als de Verenigde Staten zijn nog steeds erg kien op oplossing van het conflict, dat buiten de direct betrokkenen niemand echt interesseert (maar wel irriteert).

De Turks-Cypriotische president Mehmet Ali Talat was deze week in Washington om te verzekeren dat hij alles blijft doen om de hereniging te bespoedigen. Hij hoopt dat meer buitenlandse inmenging de zaak op koers kan houden naar overeenstemming over de voorwaarden voor hereniging eind dit jaar. Uiteindelijk zal echter een nieuw referendum in 2010 de doorslag moeten geven, en een eventuele overwinning van de nationalisten bij de parlementsverkiezingen is dan geen goed voorteken. (gc)