Bleke tienervampiers

1170

Welke gedaante ze ook aannemen, vampierfilms blijven iets potsierlijks houden. Let the right one in is in zijn kern een romantische tienerfilm in de traditie van Fucking Åm:ål, met als draai dat de kalverliefde hier ontluikt tussen het bleke, gepeste jongetje Oskar en de bloeddorstige doch kwestbare vampirette Eli, die al heel erg lang twaalf jaar oud is.

Het plot zal ik niet navertellen, behalve dat het veel om de praktische kanten van het vampierschap gaat, zoals het wegmoffelen van lijken en de eenzaamheid van een leven in duisternis. De tradities worden niet geheel nageleefd. Zo is het algemeen bekend dat vampiers schaduw noch spiegelbeeld hebben, maar Eli heeft beide.

Kortom, een onconventionele vampierfilm, die het horrorgenre op een nieuw spoor kan zetten, maar in breder perspectief niet zo heel bijzonder.