Kuweitse politici storten zich op vrouwen

1176

Met de parlementsverkiezingen van zaterdag in het vooruitzicht lijkt het plotseling tot de Kuweitse politici door te dringen dat ruim de helft van de bevolking uit vrouwen bestaat en dat die stemrecht hebben. Zo’n twee weken geleden lanceerde het ministerie van Sociale Zaken de campagne ‘De vrouw is een actieve partner‘, om het emancipatiebeleid kracht bij te zetten.

Bij vorige verkiezingen in 2006 en 2008 haalde geen van de vrouwelijke kandidaten het parlement, maar de kans dat het deze keer wel lukt, is weer wat groter. Sowieso zullen de mannelijke kandidaten (en hun assistentes) hun best moeten doen om vrouwen, die in Kuweit meer dan in andere Arabische landen hoger opgeleid zijn en buitenshuis werken, te paaien. Doen ze dat niet dan staan blogsters als Jelly Belly klaar om ze online te kijk te zetten. Voor de jongere generatie, zoals blogger, journalist en diplomaat Amer Al-Hilal, staan vrouwenrechten bovenaan de politieke wensenlijst, samen met het bestrijden van extremisme.

Heel veel macht heeft het parlement van Kuweit overigens niet. Het werd twee maanden geleden door de emir ontbonden, omdat het lastige vragen dreigde te stellen aan de regering, die er ook nog maar twee maanden zat. Met nogal wat rijke kandidaten is bovendien het kopen van stemmen een probleem. Maar één ding lijkt vast te staan: het nieuwe parlement zal niet minder hinderlijk zijn dan het vorige. Op naar nieuwe verkiezingen volgend jaar. (gc)