LR probeert Gaza-relletje te stoken rond Watt

1169

Eerst maar even iets citeren van het blog van Leefbaar cultuurwoordvoerder Anton Molenaar: “Op 14 mei is er een benefietconcert in Watt voor de Gazastrook. De opbrengst aan de deur (10 euro per kaartje) gaat naar de Free Gaza Movement. Verder sponsoort de gemeente Rotterdam deze politieke manifestatie door de zaal gratis te verhuren. (…) Het is een organisatie die zegt vanuit Cyprus alleen medicijnen en voedsel per boot te sturen naar de Gazastrook. Israel heeft dit aanvankelijk toegestaan, maar recentelijk is er ook door Israel opgetreden omdat het gezien wordt als een methode voor wapentransport naar Hamas.”

Zo, die klinkt behoorlijk fout. De waarheid is natuurlijk genuanceerder. Watt heeft zijn zaal verhuurd (dus niet gratis weggegeven) en verdient bovendien aan de horeca-omzet, dus er gaat geen cent subsidiegeld naar toe. Molenaar weet dat, maar die informatie paste natuurlijk niet zo goed in het stukje.

De Free Gaza Movement is bovendien een humanitaire organisatie, zij het eentje met een sterk pro-palestijns standpunt. Eind december kwam haar schip in aanvaring met de Israelische marine, die als reden niet vermoede wapensmokkel aangaf maar de veranderde situatie in Gaza. De boot is gezonken en sindsdien zijn er geen transporten geweest. De organisatie werft nu geld om in juni een groot transport te kunnen organiseren.