Etnisch registereren, toch maar niet?

1203

Toen GroenLinks in Rotterdam drie maanden geleden aan de bel trok over het etnisch registreren van probleemjongeren, waren de reactie van links tot rechts negatief. Ook minister Eberhard van der Laan vond het wel een ‘interessante aanpak’, waarmee hij vrienden maakte bij de grootste fans ervan, Leefbaar Rotterdam.

Inmiddels is er natuurlijk toch een onderzoek gestart, want ook de Raad van State vindt het illegaal. Interessanter is dat ook Van der Laan second thoughts lijkt te hebben. Aanleiding daarvoor is de Europese verkiezingsuitslag.

Dat etnisch registeren ongrondwettelijk is, ligt voor de hand. Iemands achtergrond kan wel iets zeggen over de statistische kans dat hij zich misdraagt, maar individuen mogen niet veroordeeld worden, louter omdat ze tot een bepaalde groep behoren. Socialisten als Van der Laan en de Rotterdamse stadsbestuurders hebben altijd volgehouden dat etnische registratie vooral bedoeld is om probleemjongeren hulp te kunnen bieden die op hun culturele achtergrond is afgestemd. Misbruik van de registratie was een theoretisch probleem waar privacy-freaks niet zo over moesten zeuren.

De verkiezingsuitslag, zeker in Rotterdam, suggereert dat het theoretische er wel eens af zou kunnen gaan. Databases met Marokkaanse probleemjongeren lenen zich uitstekend voor etnisch specifiek repressiebeleid. En Van der Laan vraagt zich terecht af of hij degene wil zijn die Wilders een instrument geeft om de grondwet aan de kant te schuiven. (gc)