Europa wint ook in Rotterdam

1194

Het beeld van de Europese verkiezingen volgt in Rotterdam het landelijke beeld, zij het wat extremer. De PVV is de grootste partij geworden, met bijna een kwart van de stemmen. Rekening houdend met Europa Transparant en de LPF bij de vorige verkiezingen is de winst van de PVV echter vergelijkbaar met die van D66. Met GroenLinks erbij slaat de wijzer uit naar eurofiel. Kijk maar:

EP-verkiezingen 2004 en 2009 vergeleken

De vraag is natuurlijk of dit iets zegt over de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Veel potentiële PVV-stemmers zijn vermoedelijk thuisgebleven, net als (allochtone) PvdA-stemmers. Dus nee, veel zegt het niet. Hoogstens kun je wat vergelijken hoe beide partijen opkrabbelden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 ten opzichte van de EP-verkiezingen daarvoor:

EP-verkiezingen 2004 en gemeenteraad 2006 vergeleken

Het rechts populistische blok krabbelt veel harder omhoog dan de PvdA. Het potentieel is nog verre van uitgeput en een meerderheid behoort, met de VVD erbij, tot de mogelijkheden.