Explosieve verkiezingen in Albanië

1211

Terwijl in Iran (waar we niet over schrijven omdat iedereen dat al doet) pas na de verkiezingen de chaos toesloeg, is het in Albanië al voordien mis. Vorige week werd christendemocraat Aleksander Keka in zijn auto opgeblazen. In mei vond het socialistische parlementslid Fatmir Xhindi de dood door een kogel. In beide gevallen is niet helemaal duidelijk of de motieven voor de moorden politiek of crimineel zijn.

De aanloop naar de parlementsverkiezingen van aanstaande zaterdag verloopt vol incidenten. Een van de grootste problemen is de uitgifte van de vele nieuwe identiteitsbewijzen, zonder welke niet gestemd kan worden. De socialistische oppositie beschuldigt de regering ervan het uitgifteproces te frustreren om zo doelgroepen van de socialisten van de verkiezingen uit te sluiten. De regering ontkent. Zo’n 2500 waarnemers moeten erop toezien dat het allemaal een beetje ordelijk verloopt.

Albanië is sinds kort lid van de Navo, maar kreeg vorige week van de EU te horen dat reizen zonder visum er voorlopig niet in zit (laat staan lidmaatschap). Dat is dan ook de voornaamste issue bij de verkiezingen: niet zozeer beleid, als wel wie in staat is op een niet al te corrupte manier het land fatsoenlijk te managen.

Geen enkele partij is echter transparant te noemen, dus het zal voor fatsoenlijk bestuur niet zo heel veel uitmaken wie er wint. Opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nek race tussen regering en oppositie. Maar als Albanië zaterdag een potje maakt van de verkiezingen, kunnen de ambities voor Europese toenadering weer een paar jaar in de ijskast.
(gc)