Ondertussen in Sri Lanka en Myanmar

1205

Terwijl alle ogen afgelopen zondag gericht waren op de beginnende volksopstand in Iran, bracht de Sri Lankaanse president Mahindra Rajapakse een bezoek aan zijn collega in Myanmar. Die vond het machtig interessant hoe ze daar op het eiland in de oceaan met grof geweld een eind hadden gemaakt aan de Tamil opstand. Myanmar heeft namelijk ook last van rebellen. Enkele Burmezen zullen naar Sri Lanka afreizen om daar de kneepjes van het vak te leren.

Allicht valt er ook in omgekeerde richting aan knowledge transfer te doen, want Myanmars grootste probleem wordt niet gevormd door gewelddadige terroristen, maar door een dame die al in de gevangenis zit, haar aanhang en buitenlandse mogendheden die om vrijheid zeuren. Morgen is de eerstvolgende zitting in het proces tegen Aung San Suu Kyi.

Waar het Sri Lanka betreft concentreert de internationale gemeenschap zich momenteel op het lot van de 300.000 mensen die in de laatste fase van de strijd tegen de Tamil Tijgers ontheemd raakten. Het geeft de regering Rajapakse de tijd om onwelgevallige stemmen het zwijgen op te leggen en de vrije pers de nek om te draaien. De Birmezen zullen hem vertellen dat een boegbeeld in de gevangenis enerzijds vervelend is, maar dat als alle internationale attentie zich op haar richt, je verder vrij ongestoord haar medestanders uit de weg kunt ruimen.

Op de foto’s van het staatsbezoek doet iedereen zijn best om zo zelfvergenoegd mogelijk te kijken. Rücksichtloze lieden onder elkaar, het blijft een fascinerend gezicht. (gc)