Ontmoeten China en Taiwan elkaar in Panama?

1217

Aanstaande woensdag wordt Ricardo Martinelli als president van Panama geïnstalleerd. Hij ontsnapt daarmee aan een trend die tegenwoordig doorgaans linkse presidenten aan de macht brengt in Latijns-Amerika. Veel zal er niet door veranderen in het land, maar in de buitenlandse relaties is wel iets opmerkelijks aan de hand.

Panama is een van de 23 marginale landen die met Taiwan diplomatieke relaties onderhoudt in plaats van China (allebei tegelijk mag niet van China, dat Taiwan als een opstandige provincie ziet). Martinelli overweegt de switch te maken, zei hij tijdens de verkiezingscampagne. Niettemin zal de Taiwanese president Ma Ying-jeou prominent aanwezig zijn bij de inauguratie. Van verbreking van de diplomatieke relaties lijkt helemaal geen sprake.

Nou kan het natuurlijk zijn dat Martinelli zich bedacht heeft, net als de onlangs aangetreden president van El Salvador, Mauricio Funes, die beloofd heeft aan de relatie met Taiwan vast te houden, terwijl hij iets eerder het tegenovergestelde gesuggereerd heeft. The Economist heeft echter een heel andere analyse: de Chinezen willen niet. Sinds Ma president van Taiwan is, zijn de relaties met China sterk verbeterd en de Chinezen willen die ontwikkeling niet ondermijnen door Taiwan zijn laatste internationale vrienden af te pakken.

Sterker nog, bij de inauguratie van Funes was ook een flinke Chinese delegatie aanwezig. China blijft formeel wel protesteren tegen andermans contacten met Taiwan, maar ondertussen dooit het ijs waar een paar jaar geleden nog serieus over een oorlog gesproken werd. Waarnemers zullen ongetwijfeld goed opletten welke Chinezen allemaal komen opdagen bij de inauguratie van Martinelli. (gc)