Ahmed in de slangenkuil

1222

In de komkommertijd moet je ieder schandaaltje koesteren. En dus gaat het in Rotterdam nu al een week over de Marokkaanse reis van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Van oorsprong Marokkaanse burgervader op bezoek in Marokko, het moet wel heel gek gaan, wil je daar geen misbaar over kunnen maken.

De gemeenteraad valt over Ahmed heen, omdat de timing verkeerd zou zijn. Alsof het echt de allerlaatste kans was om een raadsvergadering mee te maken. Maxime Verhagen is over de zeik, omdat hij bang is dat Ahmed in Marokko meer kan bereiken dan hijzelf en dan sta je als minister van buitenlandse zaken natuurlijk goed voor joker.

De burgemeester zelf is verbaasd over alle gedoe. Terecht. Het is nogal ongebruikelijk dat de burgemeester het doelwit wordt van partijpolitieke profilering – het is niet voor niets dat alleen de oppositie te hoop loopt. Ik kan me voorstellen dat Aboutaleb, de beschaafdere Amsterdamse politiek gewend, zich afvraagt waar hij in ’s hemels naam in terecht is gekomen. Nogmaals welkom in Rotterdam, Ahmed – doe nog een keer iets dat ons niet bevalt en we vliegen je gewoon weer naar de keel.