Ramadan in de raad

1260

Niet eerlijk. Groot fiasco. Verspilling van gemeenschapsgeld. De PvdA was laf en heeft de integratie doorgeschoven naar GroenLinks. Wij hadden op 16 april al geen vertrouwen in u, en dus dien ik nu een motie van wantrouwen in. Enfin, van dik hout zaagt Anita Fähmel (Leefbaar Rotterdam) planken. Kern van de motie is dat Rik Grashoff in april al had kunnen weten dat Tariq Ramadan voor Press TV werkte en dus de raad onvolledig inlichtte.

GL-fractievoorzitter Anneke Verwijs begint haar bijdrage met de lacherige constatering dat ze LR hun lolletje wel gunt. Ze prijst Ramadan om wat hij voor de stad betekend heeft, maar haalt tegelijkertijd uit dat hij zijn rol bij Press TV niet wilde opgeven. Verschillende opmerkingen uit de ledenvergadering van gisteravond keren terug in haar betoog, dat vooral gericht is op de toekomst, het weer op gang brengen van de dialoog.

De grote verrassing is dat D66 zich tegen het ontslag van Ramadan keert, omdat die helemaal niks onoirbaars zei op Press TV. Wat opvalt is dat veel raadsleden denken dat Press TV zich op de Iraanse burger richt, terwijl het in werkelijkheid een propagandazender is om voor het buitenland een zonniger beeld van Iran te schetsen. Mensen als Ramadan worden ingehuurd om de geloofwaardigheid van de zender te verhogen. Zijn vernieuwende visies bereiken de Iraanse burger niet.

Verder verloopt het debat volgens verwachting. Coalitiepartijen staan achter het college. Oppositie, om zeer uiteenlopende redenen, niet. Aan het eind van het debat is er nog even vuurwerk, als de burgemeester weigert in te gaan op vragen van Leefbaar Rotterdam wat hij nou vindt van Grashoffs nogal vijandige opstelling jegens hen. Aboutaleb stelt dat de wethouder spreekt namens het college. Ronald Sörensen ontploft en dreigt met fractie en al de vergadering te verlaten. Hij mag even afkoelen tijdens de schorsing, die volgt op het verwerpen van de motie van wantrouwen.