Gaat Amsterdam zijn armen dumpen?

1276

Waar Arnoud zich kwaad maakt over de suggestie van de Amsterdamse GL-wethouder Maarten van Poelgeest dat de hoofdstad van Nederland hogere belastingen zou moeten kunnen heffen, moesten we in Rotterdam aanvankelijk vooral lachen.

Hier weten we tenslotte wél hoe je voor een fatsoenlijke prijs een metro aanlegt, dus als er in Amsterdam hoog van de toren geblazen wordt dat er geldtekort dreigt omdat iedereen die stad zo geweldig vindt, nemen we dat niet als vanzelf serieus. Van Poelgeest maakt zich druk over de trek van de stad, die de prijzen opdrijft en ook de kosten van het overheidje spelen. Dus wil hij de stedelingen extra belasten.

Maar toen drong door wie het zwaarst getroffen worden door gemeentelijke belastingverhogingen: de onderkant van de samenleving. Zelfs een flat in de Bijlmer is al idioot duur vergeleken met Rotterdam, maar kennelijk moeten de kosten van levensonderhoud in Amsterdam nog stijgen om de bevolkingsmix verder boven modaal te duwen.

Soms denk ik wel eens dat Amsterdam een vicieuze cirkel van elitevorming kent die het zicht op de rest van het land ontneemt. Ook nog eens de belastingen inzetten om dat proces te versnellen komt op mij enigszins absurd over.