Goochelen met bijstand

1287

Stel, een stad heeft een beroepsbevolking van 500.000 mensen, waarvan acht procent, dus 40.000 mensen in de bijstand zitten. Stel, een andere stad heeft een beroepsbevolking van 200.000 mensen, waarvan drie procent, dus 6.000 mensen bijstand genieten.

In de eerste stad komen er 1.000 bij, in de tweede 300. Dan is de groei in het eerste geval 2,5 procent en in het tweede geval 5,0 procent. Kortom, dan scoort de eerste stad nog steeds het hoogste percentage in de bijstand en de grootste absolute groei, maar aan dat laatste cijfer kan ze zich toch een beetje vastklampen.

Dus gooide Rotterdam er vandaag een persbericht uit, met fraaie woorden van de verantwoordelijke wethouder: “We hebben de afgelopen jaren een recordaantal Rotterdammers aan het werk gekregen. Ik ben er trots op dat het in deze economisch gure tijd lukt om ze ook vrijwel allemaal aan het werk te houden.”