Uitslag raadsverkiezingen 2010

1290

Wat David en Michel kunnen, moet mij natuurlijk ook lukken: een fingerspitzenprognose maken van de uitslag van de komende Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Bij deze. De hoofdaanname is dat de urgentie van het stemmen onder de allochtone bevolking in Rotterdam niet wezenlijk afneemt, dus dat LR min of meer aan de top van zijn potentieel zit, maar dat er forse electorale druk op de PvdA ontstaat uit de hoek van D66 en GroenLinks (en okee, ik redeneer de oogst een beetje naar GroenLinks toe).

De SP blijft gelijk – ze is er in Rotterdam merkwaardig genoeg ook in haar hoogtijdagen niet in geslaagd voet aan de grond te krijgen. CDA verliest een zetel aan interne verdeeldheid. VVD is tijdig uit de coalitie gestapt en kan nu een populistischer toon aanslaan, die misschien alsnog ten koste van LR kan gaan. CU-SGP zal spannend worden, maar ik gok erop dat ze zich handhaven.

In de wandelgangen wordt al volop gespeculeerd over een coalitie. Programmatisch liggen PvdA en LR niet zo ver uit elkaar, maar de animositeit tussen beide partijen is zo groot dat samen iets moois beginnen niet tot de opties lijkt te behoren. Omdat LR geen enkele poging onderneemt vriendjes te maken met andere partijen dan de VVD, koerst Rotterdam af op een regenboogcoalitie rond de PvdA.