Foto’s van Jacob Holdt in de Kunsthal

copyright jacob holdt

De aanleiding om weer eens naar de kunsthal te gaan was de tentoonstelling over Edward Hopper en zijn tijdgenoten, waarover je kunt zeggen dat Hopper nogal wat beter was dan zijn tijdgenoten, met uitzondering van Guy du Bois, van wie een prachtig vrouwenportret te zien is.

Omdat ik er toch was, bezocht ik ook de kleine tentoonstelling met werk van de Deense fotograaf Jacob Holdt, die van 1970 tot en met 1975 door Amerika reisde en daar de zelfkant vastlegde, maar even makkelijk aanschoof bij de Rockefellers. Voormalige zwarte slaven, klu klux klan leiders, drug dealers, vrijende stellen, hij kreeg ze allemaal voor de camera – het resultaat van wekenlang met mensen rondhangen, hun vertrouwen winnen en dan nog eens de camera tevoorschijn halen. Vrolijk word je er allemaal niet van, maar fascinerend zijn de foto’s stuk voor stuk. Er staat overigens ook een enorme collectie online.