Met een snorkel naar het hek

1303

Deze week is het twintig jaar geleden dat de Muur viel, een mooi moment om Onder Water van Edgar Dutka te lezen, een beklemmend verhaal over een man die door een ondergelopen bos de grens met Oostenrijk wil bereiken. Als hij grenswachten hoort, duikt hij onder in een poel en ademt door een bruin geschilderde snorkel. Zo komt hij uiteindelijk bij de twee onder spanning staande hekken, waar – maar lees dat vooral zelf.

De mooie Nederlandse uitgave bevat ook een korte biografie en interview met Dutka, die nog eens herinneren aan de venijnigheid van het communistische regime. Waar mensen als Milan Kundera, Ludvik Vaculik en Vaclav Havel nog een kans kregen omdat ze aanvankelijk redelijk in de pas liepen, maar zich later alsnog tegen het systeem kregen, was Dutka vanaf het begin kansloos, omdat zijn moeder in 1948 naar het westen gevlucht was. Daarom kon hij ook geen bekende dissident worden, al vergaarde hij enige faam als scenarist van tekenfilms. Pas tien jaar geleden kon hij zijn literaire werk publiceren.