Neelie komt op voor de belastingbetaler

1296

Dit was de week van Neelie Kroes. Haar oekaze dat ING zich moet opsplitsen kan wel eens de aanzet zijn voor een systeemhervorming waar de rest van de financiële wereld tot nu toe mee talmt. De over het paard getilde sector wordt gesnoeid, zodat de omvang van bedrijven meer in overeenstemming gebracht wordt met hun rol in de economie: dienstverlenend, niet leidend.

Dat Neelie uitgerekend een Nederlandse bank als eerste ‘slachtoffer’ uitzocht versterkt haar positie in het vervolg van het proces. Ze bewijst hiermee echter ook de Nederlandse belastingbetaler een grote dienst. Die krijgt niet alleen een flink versneld rendement op de staatslening, maar ook risicobeheersing waar De Nederlandse Bank voor terugdeinsde.

Het Financieele Dagblad onthulde vandaag dat ING zo’n twee jaar geleden de architect was van een megafusie die niet doorging. Nederland had ten opzichte van de totale economie al een onevenredig grote financiële sector. Als het plan van ING was doorgegaan had ze IJslandse proporties kunnen aannemen.

Nederlandse banken staan er niet om bekend dat ze goed geleid worden. ABN Amro ging aan overmoed ten onder en werd opgesplitst. Fortis moest door de staat overgenomen worden, ING ging langs de rand van de afgrond. Nederlandse banken tellen niet meer mee, verzucht de NRC vandaag. Gelukkig maar. (gc)