De wiskunde van de broertjes Coen

Een serieuze man voor het bord - 1366

In iedere film van Joel en Ethan Coen, ook als het scenario weer eens rammelt, zitten momenten die lang bijblijven. Zeg ‘Yaaah’ en je herinnert je Fargo, ‘My rug, man’ roept de Big Lebowsky op en ‘Dapper Dan’ is voor altijd verbonden met O brother where art thou.

In hun nieuwste, A serious man, zit een korte dialoog tussen de hoofdpersoon, universitair natuurkundedocent Larry, en de assistente van rabbi Mashak (te zien in de trailer), die cultpotentie heeft. De dialoog lijkt overigens sterk op eentje in No country for old men, tussen huurmoordenaar Anton Chigurh en de beheerster van een trailerpark.

Voor een hardcore bèta als ik zit er bovendien een heerlijke verhaallijn in over een Koreaanse student die zakt voor zijn tentamen over de Schrödinger vergelijking, maar vervolgens wel Larry opzadelt met een envelop vol geld die tegelijkertijd wel en niet bestaat. Dan weet je weer even dat, hoe rommelig ook, alles in hun films doordacht is en een doel dient.