GroenLinks: fel en compromisloos

1350

GroenLinks is de eerste partij die genoemd wordt in de conclusies van het rapport van de commissie Davids (.pdf), als de enige die zich consequent tegen de oorlog in Irak gekeerd heeft. Dat moet toch een genoegen zijn voor Leonie Sipkes, Farah Karimi, Marijke Vos en Femke Halsema, die zich in de loop der jaren over het dossier ontfermd hebben.

Eenzame moties ingediend, opgemerkt dat de volkenrechtelijke basis ontbrak, ‘buitenproportioneel en ineffectief’ geroepen, gewezen op de opinie van de Nederlandse bevolking, verbaal hard tegengesparteld tegen het dragen van de Amerikaanse slippen, nog maar eens veroordelen op politieke, juridische en morele gronden – allemaal tevergeefs, maar in elk geval wel terecht.

‘Fel en compromisloos’ noemt de commissie de houding van GroenLinks. Dat is in dit geval iets om trots op te zijn. Nu maar hopen dat de les geleerd wordt. Voor je het weet hebben we het over Jemen.