Corto in Mu

Corto en Amelia (copyright Casterman/Cong SA) - 1382

Weer is een reeds lang uitverkocht deel van Corto Maltese verschenen in een fraaie nieuwe uitgave. Mu is het vervolg op Caraïbische Suites. Aan het eind daarvan ging Corto met een heel gezelschap op zoek naar het verloren continent Mu.

Er zit bijna twintig jaar tussen beide boeken. Hugo Pratts tekenstijl is eenvoudiger geworden, zijn verteltrant metafysischer. Caraïbische Suites was nog een recht toe recht aan avonturenverhaal met wat mysterieuze trekken. Mu lijkt zich vrijwel geheel in een droomtoestand af te spelen.

Corto en zijn gezelschap bereiken een eiland, waar ze getuige zijn hoe het vliegtuig van Amelia Earhart neerstort. Samen stuiten ze op een Maya-tempel die toegang geeft tot een diepe parallelle wereld waar paddestoelen groeien die de fantasie pas echt goed doen losslaan. Er wordt veel gevochten en gekeuveld, waarna alles op zijn pootjes terecht komt.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de vroege Corto-verhalen, met hun zorgvuldig gedocumenteerde historische tableaus, me meer aanstaan. Mu is ook goed gedocumenteerd, maar meer op een Von-Däniken–achtige manier. Maar ook met die bedenking blijft dit een strip op het hoogste niveau.